CARTELLS A LA REPÚBLICA

El cartell, vinculat al Partit Comunista, promou el suport al «Frente Popular».

Destaca una dona apuntant cap al futur, amb símbols capitalistes derrocat. El text crida a votar pel «Frente Popular» i esmenta la distribució de pa per a grups vulnerables. Aquesta representació simbolitza el canvi progressista i la justícia social. Amb una imatge de la dona com a líder i la caiguda dels símbols del capitalisme, s’intenta mobilitzar el suport popular. La menció de l’ajuda als més necessitats reforça aquest missatge de solidaritat i igualtat. El cartell utilitza un poderós simbolisme visual i un missatge directe per influir en l’opinió pública i promoure el suport al «Frente Popular» en el context d’un moment històric de conflicte social i polític.

Disseny de Jesús Cañizares Alhama: “La Escola no entén de classes socials«.

La Escola no entén de classes socials, ni de nacionalismes, ni de confessions religioses. La Escola és per a tots igualment acollidora i respectuosa, i com que no hi ha res més digne de respecte que la ciència, i res més atentatori contra ella que la coacció pel dogma, l’Escola nacional és laica.” Aquest cartell té un missatge polític fort. Hi apareixen dues figures: una sosté un fusell i l’altra porta llibres. El text diu “la cultura és un arma més per combatre el feixisme”. Aquest cartell sembla tenir una significació històrica i està relacionat amb els esforços propagandístics.

El context d’aquest cartell probablement es refereix a un moment de conflicte polític o social, on la cultura es presenta com una eina per lluitar contra el feixisme. Aquest tipus d’art polític solia ser utilitzat per mobilitzar suport i consciència durant certs períodes històrics

MUJERES ESPAÑOLAS

Col·lecció de CARLOS VELASCO

Aquest cartell es va crear en un moment de conflicte polític o social, on es buscava mobilitzar suport i consciència. La referència al referèndum indica que es tractava d’una campanya per animar la gent a votar afirmativament en una consulta popular.

Aquest cartell, titulat «MUJERES ESPAÑOLAS», presenta una imatge central amb dues figures censurades per protegir-ne la identitat. A l’esquerra, sembla haver-hi una dona, mentre que a la dreta hi ha un nen que és sostenut per ella. El nen estén la mà cap a alguna cosa fora de la imatge. El fons del cartell és de color vermell, i a la part inferior s’inclou un text que insta a votar afirmativament en un referèndum per la pau dels fills.

Ni Déu, ni mestre, ni marit.

Aquest cartell de la Segona República Espanyola destaca les activitats de la Federació de Dones Lliures, un moviment anarquista i feminista. Amb el lema «Ni Déu, ni mestre, ni marit», defensaven la igualtat de gènere i la llibertat de les dones. El cartell subratlla la importància de la participació activa de les dones en la vida pública i destaca l’educació com a eina d’emancipació femenina. Després de la Guerra Civil, la Federació va ser reprimida pel règim franquista, però aquest cartell continua recordant la lluita de les dones per la igualtat i la seva contribució a la transformació social durant aquell període.