Diaris que contenen història

Un cop d’ull a la vida quotidiana de la Segona República a Catalunya a través dels ulls dels seus professors

Silenciades per la Guerra Civil, les veus d’aquests diaris s’interrompen abruptament abans de l’inici de la contesa, a causa de la repressió, les detencions i l’exili. Per tal de salvar-los de ser cremats, donada la seva naturalesa en català, van ser amagats en un racó polsós de l’arxiu.

A través de les seves anotacions diàries, els professors plasmen les seves vivències, inquietuds, aspiracions i necessitats tant en l’àmbit personal com professional. Alguns relaten anècdotes sobre els seus alumnes, d’altres reflexionen sobre les matèries que impartien. No obstant això, tots ells comparteixen un denominador comú: la lluita per una Catalunya més justa i lliure.

Entre els autors d’aquests diaris inestimables trobem noms com Joana Miró, Jacinta Ferrer, Violant Calafell, Guerau Montcada i Eudald Soler. Tots ells van deixar constància escrita de la seva experiència vital en un moment crucial de la història de Catalunya.

Gràcies a la seva descoberta, podem recuperar una part de la història que va ser silenciada per la dictadura franquista. Aquests diaris són un testimoni valuós de la resistència i la resiliència del poble català davant l’adversitat.