Inici / Ajuda / Preguntes freqüents
Normativa actual sobre Accessibilitat
La normativa vigent sobre Accessibilitat es basa en els següents cossos normatius:
Directiva EU 2016/2102 del Parlament Europeu i el Consell, de 26 octubre 2016 sobre accessibilitat de webs i apps mòbils del Sector Públic
Estàndards europeus per a accessibilitat Standard – EN 301 549 «Accessibility requirements suitable for publicprocurement of ICT products and services in Europe»
A més, els estàndards remeten a la WCAG 2.0 – Web Content Accessibility Guidelines
A continuació, us vam mostrar les dades més importants de la Directiva 2016/2102 i la guia de WCAG 2.0
Directiva (UE) 2016/2102
A finals de l’any 2016, la Comissió Europea va elaborar aquesta Directiva sobre l’accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic.
Guíes WCAG 2.0
Per comprendre millor aquesta guia, s’ha de saber que està estructurada en diferents “capes” de guies per donar cobertura als diferents interessats que poden existir: dissenyadors, desenvolupadors, compradors, professors… D’aquesta forma tenim diferents elements en la guia:
4 Principis bàsics que regeixen la guia:
Perceptible: La informació i els components de la interfície d’usuari han de ser presentades de manera que els usuaris les puguin percebre. Per tant la informació no pot ser “no visible”.
Operable: Els components de la interfície d’usuari i navegació han de ser operables. No es pot requerir una interacció que l’usuari no pugui dur a terme.
Comprensible: La informació i l’ús de la interfície d’usuari han de ser comprensibles. Els usuaris han de poder entendre fàcilment i que no sigui complicat.
Robust: El contingut ha de poder ser considerat com a fiable per una àmplia varietat d’agents d’usuari, incloses les tecnologies d’assistència. És a dir, els usuaris han de poder accedir al contingut encara que les tecnologies evolucionis. Han de seguir sent accessibles.
Criteris de conformitat (Success criteria)
Per a cada guia hi ha criteris que es poden testear, com per exemple les especificacions de disseny, regulació, acords contractuals. Hi ha 3 nivells: A, AA, AAA. Els criteris descriuen què s’ha d’aconseguir per complir amb cada estàndard. Es tracta d’una llista de putes a revisar on es marcarà cert o fals per cada punt. Alguns punts es poden testar automàticament amb programes d’avaluació de programari però en unes altres es requereix la revisió humana.
Tècniques
Per a cada guia i criteri de conformitat hi ha una varietat de tècniques que són informatives i s’agrupen en dues categories:
Sufficient techniques: suficients per aconseguir els criteris de conformitat. Són maneres fiables de complir els criteris de conformitat. Si s’implementen les “tècniques suficients” segur que s’estarà complint amb els criteris.
Advisory techniques: van més enllà dels criteris de conformitat i per tant poden permetre’s superar les barreres que no cobreixen els criteris testables. Són tècniques recomanades per millorar l’accessibilitat. En moltes ocasions són molt útils per a alguns usuaris i poden ser l’única forma perquè alguns usuaris pugui accedir a algun tipus de contingut. Aquestes tècniques no es defineixen com a “suficients” per diferents motius com:
Puguin no ser suficient per complir els requeriments dels criteris
Puguin estar basades en tecnologia que encara no és estable
Puguin no ser testables
Puguin no ser pràctiques, fins a podrien reduir l’accessibilitat per determinats usuaris mentre que l’augmenten per a altres usuaris
Altres:
Tècniques generals: descriuen pràctiques aplicables a totes les tecnologies.
Tècniques específiques per a tecnologies: aplicables només a una tecnologia específica. No implica que aquesta tecnologia pugui utilitzar-se en totes les situacions per crear contingut que compleixi WCAG 2.0. Els desenvolupadors han de conèixer les limitacions de les tecnologies específiques i proporcionar contingut accessible per a gent amb discapacitat.
Altres tècniques: a més de les tècniques W3C s per WCAG 2.0 hi ha altres vies per complir amb els criteris de conformitat. Les W3C s poden no cobrir noves tecnologies i situacions. Per exemple un autor pot desenvolupar una tècnica per HTML5, WAI-ÀRIA o una altra nova tecnologia.
Tècniques testables: Cada tècnica té un test que ajuda a verificar si la tècnica s’ha implementat correctament i determinar si el contingut compleix la tècnica. Aquests tests, són només per la tècnica, no per determinar la conformitat WCAG 2.0, doncs que falli una tècnica no significa necessàriament no complir WCAG ja que les tècniques no són obligatòries i hi ha altres maneres de complir els criteris WCAG més enllà de les tècniques W3C s.
Alternatives: Algunes tècniques descriuen maneres alternatives per aconseguir el contingut.
Agents d’usuari i tecnologia de suport: algunes tècniques requereixen que els usuaris de contingut web disposin de navegadors específics o tecnologies d’assistència perquè la tècnica sigui compatible amb accessibilitat. Existeix informació per ajudar a determinar si és compatible amb accessibilitat. Amb el pas del temps, les versions dels agents d’usuaris o tecnologies d’assistència, canvien. Per això pot donar-se que la documentació sobre aquest tema no estigui actualitzada. Per tant, cal comprovar les tècniques amb les versions actuals a cada moment. Així doncs, les tècniques WCAG 2.0 no es poden utilitzar com un únic document aïlladament sinó en relació a la resta de documentació relacionada.
LES NOSTRES AVANATAGES
Devolució de 80 dies
Pagament segur
Qualitat excellent
SERVEI AL CLIENT
Tel. 666 666 666
arkki.aclient@gmail.com
COPYRIGHT © 2022, ARKKI